OverOns

Wij zijn bakwerk

Ann Vermaercke en Paul Witvrouwen

Ann (°1968, Gent)

Ik studeerde aan het Hoger Instituut voor Grafisch Onderwijs in Mariakerke. In 1990 kreeg ik mijn diploma en was ik officieel Grafisch Vormgever. Creativiteit staat al heel mijn leven centraal, de job als grafisch vormgever gaf me jarenlang voldoening, maar gaandeweg kreeg ik echter meer en meer honger om weer iets meer met mijn handen te doen. Haken, breien, naaien, schilderen, … passeerden de revue. Tot ik in 2005 Paul ontmoette, hij werd mijn lief en gaf me de voorzet tot de goesting in keramiek.

Paul (°1960, Turnhout)

Na mijn humaniora ben ik aan een opleiding binnenhuisarchitectuur begonnen. Helaas niet met succes, maar toch is mijn interesse voor vorm en kleur – in al zijn facetten – nooit weg geweest. Op een laag pitje soms, maar toen ik wat meer tijd kon vrij maken ben ik keramieklessen beginnen volgen bij Marleen Van Steenvoort in Atelier De Cirkel in Brasschaat. 3 of 4 jaar, ik weet het niet meer precies, maar het was alleszins een leuke en inspirerende tijd.

Duurzaam keramiek

Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Het woord keramiek is afkomstig van het Griekse woord ‘Keramos’, wat drinkvat of aardewerkvat betekent. Klei wordt nadat het bewerkt, gevormd en gedroogd is, gebakken tot een steenachtig materiaal: keramiek.

De zuiverheid van de klei, en daarmee samenhangend de temperatuur van het bakken, bepaalt of er sprake is van aardewerk of steengoed. Aardewerk wordt van iets minder hoogwaardige kleisoorten gemaakt en kan alleen op lagere temperaturen worden gebakken. Steengoed zit kwalitatief tussen porselein en aardewerk in.

Milieuvriendelijk

De bestandheid tegen wisselende temperaturen en chemische en mechanische belastingen is groot. Bovendien zijn de producten kleurvast, vrij van schadelijke stoffen en weinig milieubelastend door de lange levensduur zonder onderhoud.

Emotionele waarde

Keramische producten zijn mooi en vormen de basis voor goede ontwerpen en een prettige en veilige omgeving met karakter en een hoge emotionele waarde. Ze vormen het decor van ons dagelijks leven met een uitstekende gebruikservaring en toekomstwaarde, en dat al vele eeuwen lang. 

Duurzaam

Klei is een natuurlijke, ruim voorradige en hernieuwbare lokale grondstof en is een bron voor duurzame objecten met een lange levensduur die geen onderhoud vergen.  Keramiek draagt bij aan een aangenaam en gezond leefklimaat.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat we doen en waar we te zien zijn